بتن سبک در بنایی ساختمان
چنانچه در بنای ساختمان در کف سرویسها کف شوی کار گذاشته باشد حتماً باید تمام قسمتهای کف شیب ملایمی بطرف کف شوی داشته باشد نصب کفشوی در حمامها لازم است ولی در آشپزخانه ها که با قفسه های لوکس و مدرن قفسه بندی می شود. چندان آبریزی در کف نداریم احتیاج به کف شوی نمی باشد و همچنین در کف محل دستشویی ها قطرات آبی را که در کف ریخته می شود را می توان با زمین شور خشک نمود.
وزن مخصوص دانه های سنگی بتن ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است چنانچه منظور از بتن ریزی فقط پر کردن فضای خالی باشد بهتر است از دانه هایی که دارای وزن مخصوص کمتری باشد استفاده نماییم این دانه ها که بنام پوکه معدنی و یا پوکه صنعتی معروف است دارای وزن مخصوص بین ۵۰۰ الی ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشند به بتنی که با این دانه ها ساخته می شود بتن سبک می گویند ( که با بتن لاغر که دارای سیمان کمتر است اشتباه نشود)
ریختن دوغاب و تمیز کردن توسط بنای ساختمان
پس از گذشت حدود نصف روز از سنگ فرش، سطوح سنگ فرش را خیس کرده دوغاب سیمان ریخته پس از پر کردن سطح سنگ فرش بوسیله کمچه کشیدن و یا جاروب زدن، بر سطح دوغاب ریخته شده ماسه فرم پاشیده پس از مکش آب سیمان بوسیله ماسه ، سطح کفپوش را با گونی فوراً تمیز نماییم.
دوغاب سنگ فرش کف و نماهای سنگی ، در هر مورد باید با رنگ سنگ مصرفی رنگ به اجراء در آید در ضمن دوغاب ریزی سنگهای رنگی از سیمان سفید رنگی همراه را خاک سنگ و پودر سنگ استفاده می شود.
سنگ کاری قرنیز و گذاشتن سنگ کف پنجره و آبچکان
قرنیز برای جلوگیری از رطوبت باران و نفوذ رطوبت در پای دیوارهای ساختمان بکار برده می شود قرنیز را در روی جان پناه و بالای پنجره و کف پنجره ، شروع دیوارهای داخلی ، روی فرش دیوار بکار می برند . قرنیز سنگی در روی دیوارها ، در پای دیوارها بد و طریق کار گذاشته می شوند، یکی قرنیز یکطرفه و دیگری قرنیز دوطرفه.
در روی جان پناه و روی دیوارها که از دوطرف نماسازی باشد قرنیز دوطرفه و در روی دیوارهایی که از یک طرف نماسازی شده است قرنیز یک طرفه می باشد. در قرنیز دو طرفه ، وسط قرنیز بلند و شیب آب بدو طرف می باشد و آب باران از دو لبه و قرنیز خارج می گردد در قرنیزهای یک طرفه پشت قرنیز بلند و شیب آن به طرف جلو و آب از لبه داخلی آن خارج می گردد.
در زیر قرنیز فاصله لبه قرنیز و دیوار در روی سنگهای قرنیز شیاری تو گود می اندازند تا آب نتواند از شیار عبور کرده به دیواره برسد. این شیار به نام آبچگان معروف است.
عمق شیار (آبچکان) هر چه بیشتر باشد آب بهتر خارج شده به دیوار نمی رسد.
کف درگاه و کف پنجره و قرنیز بالای پنجره
در بالای پنجره ها معمولاً قطعه سنگی به عرض تقریبی ۲۰ سانتیمتر قرار می دهند تا از ریختن برف و باران مستقیم روی پنجره جلوگیری شود و به این سنگ اصطلاحاً قرنیز بالای پنجره می گویند.
کف پنجره : در کف پنجره از خارج نیز قطعه سنگی نصب می شود که لبه آن در حدود پنج سانتیمتر از دیوار مجاور آن جلوتر است . این سنگ در زیر آن شیاری موجود است که به آبچگان معروف است این سنگ بطرف خارج شیب دارد برای هدایت آبهای جاری از سطح پنجره بخارج می باشد.
کف درگاه : بنای ساختمان قطعه سنگ به پهنای تقریبی ۳۰ سانتی متر در جلوی پنجره از داخل اتاق نصب می نماید لبه این قطعه نیز قدری از دیوار مجاور آن جلوتر است نصف کف درگاه برای ایجاد سطحی محکم تر از گچ می باشد که کف پنجره را می پوشاند. آبچکان وسیله هدایت آب باران – برف و بدون تماس با دیوار بکار می رود . آبچکان همانطور که در اشکال بالا دیده می شود را می توان با مصالحی از بتن ، سنگ و
پروفیلها بکار برد.
قرنیز زیر پنجره در خدمات بنایی ساختمان : پیش آمدگی لبه پنجره حدود ۱۰ سانتیمتر می باشد . در زیر لبه سنگ شیار تو گودی می اندازند تا آب به دیوار زیر پنجره و یا دست انداز نرسد و از رطوبت محفوظ بماند ضمناً باید قرنیز طوری با شیب حساب شده نصب گردد تا آب بر روی قرنیز نماند تا رسوبات گرد و خاک و آب باران بر روی آن رسوب کند.
در برخی از نماها با ایجاد پستی و بلندی با استفاده از سنگها و طرحهای متناوب و ایجاد سر ستونها از سنگ جلوه های ویژه ای ایجاد می کند که هر کدام نقوش متفاوتی از طرحها و رنگها می باشد. از جمله طرح ها به شرح زیر می باشد.
دندان موشی در بنایی ساختمان
طرح دندان موشی بصورت انگیزه ای لبه سنگها با دستگاه در کارخانه و یا در کارگاه با فرز بریده شده که در اکثر نماها و یا در روی کف با رنگهای متفاوت تیره و روشن از سنگهای گرانیت و پلاک استفاده می شود.
کرکره ای در بنایی ساختمان
خدمات بنایی ساختمان در نما و دیوارها از سنگهای مساوی باریک و برجسته که به صورت افقی در کنار یکدیگر قرار میگیرند استفاده می شود که به آن طرح کرکره ای می گویند. نوع دیگر طرح کرکره ای در سراشیبی ها و پارکینگها کاربرد دارد.
طرحهای زنجیره ای ، تو بیرونی ، لوزی ، حصیری ، قابکاری ، طرحهای ژاپنی از طرحهای است که بنای ساختمان می تواند در سنگ کاری نما از آنها استفاده نماید.