فونداسیون در بنایی ساختمان چیست؟

سنگ کاری ساختمان در ایران
اردیبهشت ۲۱, ۱۴۰۱
سنگ کاری ساختمان و اطلاعاتی درباره قرارداد با پیمانکار
اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۱

فونداسیون در بنایی ساختمان چیست؟

فونداسیون در بنایی ساختمان چیست؟

فونداسیون نام بخشی از ساختمان است که در پایین ترین قسمت آن قرار می گیرد. نام دیگر آن شالوده است و وظیفه اش تحمل و نگهداری از بنای ساختمانی می باشد. به همین دلیل باید از کیفیت و استقامت بالایی هم برخوردار باشد. باید توجه داشته باشید که برای ساخت هر نوع ساختمانی ضروری است تا فونداسیون یا شالوده آن نیز طبق مقررات و قوانین ملی ساختمانی ساخته شود. شالوده ها انواع مختلفی دارند که برای ساخت هر ساختمان بر روی آن ها باید مواردی را در نظر گرفت. مواردی همچون تعادل میان بارهای ساختمانی در بنایی ساختمان و قسمت های تکیه گاه بر روی زمین از مهمترین موارد در به کارگیری شالوده تلقی می شوند. از این رو روش اجرای اصولی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

فونداسیون

شالوده یا فونداسیون چیست؟

اجرای فونداسیون در واقع یکی از خدمات ساختمانی توسط کاشی کار ماهر و سنگ کار کار بلد قلمداد می شود. این بخش در پایین ترین قسمت سازه قرار می گیرد که به منظور منتقل کردن بار های ساختمانی به زمین اجرا می شود. اما کدام بارها مورد تحمل سازه ساختمانی هستند؟ به طور کلی سه دسته از بارها بر سازه های ساختمانی متحمل می شوند. بارهای مرده که شامل بارهای ناشی از وزن سازه هستند؛ بارهای زنده که ناشی از اجزای متحرک ساختمانی هستند و بارهای جانبی که شامل بارهای زلزله، باد و … می شوند.

 

ابعاد فونداسیون به چه صورت تعیین می گردد؟

ابعاد فونداسیون از جمله مواردی است که باید طبق استانداردها تعیین گردد. به طور کلی هر چه وزن ساختمان بیشتر باشد شالوده دارای ابعاد بزرگتر و هرچه خاک از مقاومت بیشتری برخوردار باشد شالوده ابعاد کمتری باید داشته باشد. این بدان معناست که فونداسیون با مورد اول رابطه مستقیم دارد و با مورد دوم رابطه ای معکوس دارد.

فونداسیون

شالوده ها به چند دسته تقسیم می شوند؟

تقسیم بندی فونداسیون ها شامل دو دسته کلی سطحی و عمیق است. در صورتی که زمین از شرایط مساعدی برخوردار باشد می توان نیرو های وارد شونده را توسط شالوده مناسب به خاک منتقل کرد. در زمان هایی که شرایط زمین مساعد نباشد و خاک سطحی از مقاومت کمتری برخوردار باشد باید نیروها را با شالوده ای مناسب به عمق زمین منتقل کرد. چرا که اعماق زمین دارای مقاومت بیشتری نسبت به لایه های سطحی است. هر کدام از شالوده های نام برده دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:

 

انواع شالوده سطحی

یکی از انواع شالوده سطحی می توان به شالوده منفرد اشاره کرد. این فونداسیون توانایی آن را دارد که به تنهایی بار یک ستون را به زمین منتقل نماید.

از انواع دیگر شالوده سطحی می توان به نوع نواری آن اشاره کرد. در حقیقت این شالوده از بهترین فونداسیون های سطحی است که بسیار هم ساده است. به این صورت است که به شکل یک نوار تحت ستون های یک محور واقع می شود. از این فونداسیون ها می توان در یک یا دو جهت استفاده کرد. اگر بخواهیم از آن ها تنها در یک طرف استفاده کنیم می توانیم آن ها را به وسیله شناژهای رابط به یکدیگر وصل کنیم.

برای معرفی نوع دیگر این شالوده های سطحی می توانیم به فونداسیون گسترده اشاره کنیم. در زمان هایی که مقاومت خاک کم باشد و میزان بار وارده نیز زیاد باشد باید تعداد نوار های فونداسیون را افزایش دهیم که به همین خاطر به آن ها فونداسیون گسترده گفته می شود. در واقع اصلی ترین موارد استفاده از این شالوده زمانی است که مقاومت خاک کم باشد. نوع گسترده این فونداسیون شامل سه زیر مجموعه با عناوین گسترده ساده، گسترده تیرچه دار و گسترده سلولی می باشد.

فونداسیون عمیق نیز شامل دو نوع ته باربردی و اصطکاکی می باشد. در پروژه های خدمات ساختمانی و همچنین بازسازی ساختمان به کارگیری و اجرای فونداسیون ها تقریبا به یک شکل می باشد. توجه داشته باشید که اول باید شالوده را بر روی زمین اجرا و پیاده سازی کرد. بعد از آن جهت پیاده سازی دقیق باید تمامی جزئیات مورد نیاز، در نقشه قابل تشخیص باشند.

فونداسیون

 

جهت اجرای Foundation چه باید کرد؟

برای اجرای فونداسیون باید مراحل زیر را به ترتیب عملی نمود:

  • پی کنی و گودبرداری
  • اجرای بتن مگر
  • آرماتوربندی
  • قالب بندی
  • بتن ریزی

 

پی کنی و گودبرداری چیست؟

یکی از مراحل اجرای فونداسیون در بنایی ساختمان مرحله پی کنی می باشد. در زمان هایی که سطح خاک از کیفیت خوبی برخوردار نباشد آن خاک های اضافی را برمی دارند تا به سطح مطلوبی برسند. به این عملیات پی کنی گفته می شود.

 

مرحله بتن مگر

زمانی که بتن از عیار کم سیمان برخوردار باشد به آن بتن مگر گفته می شود. این بتن در قسمت تحتانی  در بنایی ساختمان شالوده قرار می گیرد. این بتن دارای ضخامت ۱۰ سانتی متری است و عرض آن ۱۰ سانتی متر بیشتر از ابعاد شالوده می باشد.

 

آرماتوربندی شالوده

در مرحله آرماتور بندی شالوده با قرار دادن میلگردها و همه قسمت های فولادی در کنار هم باعث افزایش استحکام کشش بتن می شوند. این میلگرد ها به صورتی خاص در کنار هم قرار می گیرند و با استفاده از بست هایی فلزی محکم می شوند.

فونداسیون

 

قالب بندی

قالب بندی فونداسیون از نظر مصالح دارای انواع مختلفی می باشد. یکی از این قالب بندی ها چوبی است که برای ساختن قطعه های بزرگتر کارایی دارد. قالب بندی های فلزی نیز دارای استحکام بیشتری هستند و از آن ها به تعداد دفعات بیشتری استفاده می شود. نوع سوم قالب بندی، نوع آجری است که فرایند کار را سرعت می بخشد و همچنین دارای صرفه اقتصادی نیز است.

بتن ریزی فونداسیون

آخرین مرحله در فرایند اجرای فونداسیون در بنایی ساختمان مرحله بتن ریزی می باشد. این مرحله از حساسیت بالایی برخوردار است و حتما باید توسط ناظران و مهندسان ماهر مدیریت شود. در این مرحله فونداسیون سازه اقدام به ریختن بتن می شود. این عملیات اصولا در قالب هایی انجام می شود که پس از آن که بتن گیرایی لازم را به دست آورد قالب ها از آن جدا می شود. همچنین تا وقتی که بتن گیرش مناسبی به دست نیاورده باید از آن نگهداری شود.

 

سخن آخر

اجرای فونداسیون یا شالوده پایه و اساس تشکیل یک بنای ساختمانی است. به همین دلیل باید به بهترین شکل پیاده سازی شود. اجرای شالوده نیازمند دانش و مهارت بالایی است؛ برای همین است که تنها افراد ماهر باید انجام این فرایند را بر عهده بگیرند. در صورتی که قصد ساخت یک بنای ساختمانی را دارید حتما باید در به کارگیری و اجرای شالوده مناسب و استاندارد مطمئن شوید. شرکت ما با برخورداری از استاد کاران(کاشی کار-سنگ کار) و افراد ماهر می تواند به بهترین شکل شما را در انجام هرگونه پروسه مربوط به خدمات ساختمانی یاری کند. پس از ساخت بنای ساختمانی یقینا نیاز به خدمات کاشی کار و سنگ کار برای نماسازی داخلی و خارجی خواهید داشت. کافی است با برقراری ارتباط با کارشناسان ما از این خدمات ارزنده (کاشی کار و سنگ کار ماهر)و با کیفیت بهره مند شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.