سنگ تیشه ای : سطح سنگ تراشیده شده با دست که جای ابزار مانند تیشه روی آن باقی مانده است. ابعاد این سنگها مانند سنگهای بادبر می باشند با این تفاوت که سطوح سنگها باید توسط سنگ کار ساختمان و به وسیله قلم تراشیده صاف و بدون بار شوند.
سنگ پلاک : سنگهای پلاک به شکل لوحه سنگ که به صورت صفحات نازکی (اصطلاحاً پلاک ) می باشد. در گذشته از سنگ قلوه و لاشه به همراه ملات در ترکیب با آجر ( بصورت نره ) به شکل نقش دار، کف سرسرا ها و کوچه ها را فرش می کردند . با دست چین کردن قلوه سنگ ها انتخاب شکل اندازه و رنگ مناسب ، به زیبایی نقشها می افزودند . امروزه مصرف سنگ در کفها ، پله ها ، قرنیز و دیوارها و ندرتاً سقفها به صورت صفحات نازک پلاک می باشد. انواع سنگهای آذرین ، رسوبی و دگرگونی با پوشش به مصرف می رسند.
سنگ کاری معرق: سنگ کاری معرق با برش قطعات در سنگ در رنگها و طرحها و زمینه های مختلف ترکیبی از عناصر هندسی که در یک فرم یا شکل خاصی مرتب شده اند تشکیل گردیده . با توجه به طرح مورد نظر ساختمان عناصر موجود در هر شکلی به گونه ای تغییر می کند که بتواند در اشکال هندسی قرار گیرد. این نظام با حفظ ویژگیهای اصلی شکلها قدرت خاصی را در هر شکل ایجاد خواهد کرد. به این ترتیب می توان از یک شکل واحد، تعداد نامحدودی شکل جدید بدست آورد. از این قانون در هنرهای تزیین و هنرهای کاربردی استفاده های زیاد می شو و امروز کمتر محصولی را می توان دید ک تصاویر مربوط به آن با استفاده از این نظم طراحی نشده باشد. در سنگ کاری با استفاده از روش تزیینی و قاعده منظم کردن و نظام اشکال هندسی طرح هایی ارائه شده است.
نیروی توازن و تعادل، ریتم و هماهنگی توسط سطح ایجاد شده اند. طراحان ایرانی در منظم کردن شکلهای طبیعت در نظام هندسی مهارت و استادی بی نظیری از خود نشان داده اند. در این نظام به شکلهای انسانی و گیاهی و حیوانی به ترتیب در سطوح هندسی می توان با روش های قدیمی و با دستگاههای برش جدید به ابتکارات و طرحهای جدید دست یافت. جدیداً بوسیله دستگاهی بنام واترجت در برش سنگها استفاده می شود. با چیدن قطعات به صورت معرق در داخل صفحه سنگ به ابعاد مختلف می توان تنوع بسیاری ایجاد کرد(واترجت) وسیل ای است که می تواند با فشار آب فراوان نقش هایی را بر روی سطوح سنگ به وجود آورد و یا آنها را برش داد. سپس سطوح بریده شده بوسیله چسب در داخل سنگهای بریده شده چسبانده می شود و طرحهای جدید بوجود می آید. که به آن طرح معرق می گویند .
فرش با سنگ لاشه : هنگام فرش با سنگ لاشه ، فواصل و درز سنگها را به هر میزان می توان انتخاب نمود سنگها را می توان در رنگها و اشکال مختلف انتخاب کرد. سطوح جانبی سنگها باید قائم باشد استفاده از سنگها بغل اره که ضخامت آنها متغیر و از ضخامت مورد نظر کمتر باشد مجاز نیست. پس از فرش کردن با لاشه سنگ درزهای ملات سیمان ۱:۵ با سیمان معمولی با سیمان رنگی و سنگدانه های مناسب بندکشی می شود.
سنگ کار به این موضوع واقف است که شکل سنگها باید طوری باشد که از شکل دیوار تبعیت کند حداقل ضخامت سنگهای پلاک مصرفی در کف پله و در پوشش ۴۰ میلیمتر و پلاک کفپوش ۳۰ میلیمتر ، حداقل تاب فشاری گرانیتها ۱۰۰۰، مرمرها سفید و خاکستر ۸۰، مرمرهای رنگین ۶۰۰ ، سنگهای آهکی متراکم ، ۲۰۰ سنگهای آهکی متخلخل و توفها ۵۰ کیلوگرم بر سانتیمتر هستند که در استانداردهای ایران ذکر شده اند. خشکه چینی با سنگ و بدون استفاده از ملات صورت می گیرد. سنگهای مورد مصرف در خشکه چینی ، باید حتی الامکان دارای سطوح چهارگوش و مرتب باشند و گوشه های تیز و نامناسب آن تراشیده شود. اندازه سنگها و نحوه چیدن ، باید بر اساس نقشه اجرایی و دستورالعمل های دستگاه نظارت باشد. خشکه چینی باید حتی الامکان در رگهای منظم و افقی صورت گیرد و سنگها در سطوح منظم بر روی بستر آماده شده قرار گیرند حداکثر تماس با کف یا لایه زیر حاصل شود. در هر صورت هر سنگ باید حداقل در سه نقطه با کف در تماس باشد. در خشکه چینی فاصله بند ها نباید از ۳۰ میلیمتر و در سطوح نما از ۲۵ میلیمتر تجاوز نماید. برای جلوگیری از نفوذ آب به بستر و زیر سازه می توان از ملات ماسه در درز بین سنگها و مصالح فیلتر در زیر پی استفاده نمود.